SIGN UP AND GET 15% OFF YOUR FIRST ORDER!

Veganuár kihívás? 10 tipp, hogy zökkenőmentes legyen!

Veganuár Kihívás 2022 Veganuary Növényi étrend 30 napig

Sorry, this entry is only available in Hungarian.

Új év új élet! Januárban sokan kezdünk valami újba, vezetünk be új szokásokat. Ha még nem próbáltad a növényi étrendet, akkor itt a remek alkalom. Étkezz így a Veganuár (Veganuary) keretében 30 napig. Jót teszel magadnak, a környezetünknek és természetesen az állatoknak is.

A Veganuár egy évek óta tartó mozgalom, melynek keretében az emberek 30 napra kipróbálják, milyen növényi étrenden élni, ahogyan azt a vegánok teszik. Különböző programokhoz, kihívásokhoz lehet csatlakozni, de egyedül is belevághatsz. Lényeg, hogy ebben a 30 napban próbálj úgy étkezni, hogy kihagyod az állati eredetű élelmiszereket. Hidd el, sokkal könnyebb, mint gondolnád! Rengeteg recept és tanács érhető el az interneten, melyek segítségével egyszerű alapanyagokból készíthetsz ízletes vegán ételeket. A gyakorlatban inkább a bőség zavarával fogsz küzdeni, mint a korgó gyomorral!

1. Vásárolj okosan a Veganuár alatt!

Igen, némi utánajárás szükséges hozzá, de látni fogod, hogy a vegánok is ugyanolyan boltokba járhatnak vásárolni, mint bárki más: zöldség, gyümölcs, gabona, olajos magvak, hüvelyesek: nem kell más a kiegyensúlyozott és egészséges növényi étrendhez. Nem szükséges speciális boltokban egy vagyont költened! Persze, ha szeretnéd, nyugodtan kipróbálhatod a húspótlókat, vegán “tejtermékeket”. Írj bevásárlólistát, ez megkönnyíti majd a dolgod.

2. Tervezz előre!

Ha vannak megszokott ételek, amiket venni, enni, főzni szoktál, akkor ezek nagy részén bizony valószínűleg változtatni kell. Ne búsulj! Jóformán mindennek van vegán verziója is, így semmiről nem kell lemondanod. Viszont a Veganuár idején érdemes néhány nappal vagy akár 1-2 héttel előre tervezned, mit fogsz enni és mikor. Jah igen, és minden legyen a táskádban egy gyümölcs, magok, vagy egyéb rágcsálnivaló! Ez biztonságot fog adni, hogy bármi történjék is, tudsz mit enni.

3. Merj kísérletezni a növényi ételekkel!

Az ételeinkhez sok nosztalgikus érzés kapcsolódhat, és ez a Veganuár alatt is így maradhat, csupán utána kell nézni, hogyan készül a kedvenc ételeid vegán verziója. De ne ragadj le itt! Sok vegán számol be arról, hogy sokkal változatosabban étkezik, mióta növényi étrendet követ. Merj új ízeket, alapanyagokat, ételeket kipróbálni! Ki tudja, talán új kedvenceket fedezel fel! Oszd meg másokkal is az élményt, hogy igazán szép emlékek kötődjenek az új ízekhez!

4. A Veganuár akkor is “ér” ha hibázol!

A Veganuár-t nem azért szokás kihívásnak nevezni, mert ha véletlenül hibázol, akkor kiestél a játékból. A kihívás az, hogy mindvégig – még ha néha valami félre is csúszik – kitarts az elhatározásod mellett: 30 napig növényi étrendet követsz! Vettél valamit, amiben sovány tejpor van? Meg is etted? Legközelebb már jobban fogod tudni, mit kell kerülni. Folytasd a törekvésed, és egyre könnyebb lesz.

5. A növényi étrend nem diéta!

A növényi étrendet is lehet egészségtelenül csinálni és egyáltalán nem biztos, hogy fogyni fogsz tőle. Ha ilyen céljaid vannak, akkor érdemes a teljes értékű növényi étrendet (becenevén TÉNÉ) követni, melynek során feldolgozatlan élelmiszerek fogyasztására törekszünk.

Veganuár Kihívás 2022 Veganuary Növényi étrend 30 napig

6. Olvass, tanulj, tájékozódj a Veganuary során és utána is!

Nagyon fontos, hogy tudd, mit csinálsz, és miért. Ha tisztában vagy azzal, hogyan tudsz egészségesen táplálkozni a növényi étrend segítségével, hogy milyen hatással van a döntésed a környezetre és az állatokra, az nagyban megkönnyíti, hogy ki tudj tartani az elhatározásod mellett – ki tudja? – akár tovább is mint 30 nap. Nem beszélve arról, hogy a környezetben élő emberek kérdéseire is könnyebben tudsz válaszolni.

7. Nem kell magyarázkodnod, miért veszel részt a Veganuárban!

Igen, biztosan sok kérdést fogsz kapni. De ne aggódj! Nem kötelességed egész nap az étkezésedről magyarázkodni. Elég annyit mondanod, hogy Te bizonyos meggyőződés miatt úgy döntöttél, hogy kipróbálod a növényi étrendet a Veganuár keretében, és a megfelelő információk birtokában biztos vagy magadban. Ha van kedved persze, megoszthatod másokkal, hogyan érzed magad, és miket tanultál.

8. Figyeld a változásokat!

30 nap elegendő arra, hogy pozitív változásokat észlelj a közérzetedben – akár fizikailag, akár lelki értelemben. Természetesen a változás nagymértékben függ a korábbi szokásaidtól, illetve hogyan is csinálod a növényi étrendet. A helyesen folytatott teljes értékű növényi étrend mindenképpen pozitív hatással van az egészségre, és ez megerősíthet abban, hogy folytasd a Veganuárt.

9. Légy büszke magadra!

Változtatni, nem a fősodorral menni soha nem könnyű. Légy büszke magadra, hogy belevágtál, és végigcsinálod a Veganuárt. Ezzel része vagy egy mozgalomnak, melynek tagjai felhagytak a korábbi rossz, elavult szokásokkal az állatokért, a környezetért és az egészségért.

10. Ne hagyd abba!

Talán 30 nap nem volt elég arra, hogy minden nehézséget kiküszöbölj. Ilyen lehet például a környezetedben élő emberek reakciója. Mégis, ha Te magad jól érezted magad a Veganuár alatt, akkor igenis érdemes kitartani mellette és folytatnod. A jövő vegán. Légy része a fejlődésnek!

+1 Nem csak az étkezés számít

Ha állatjogi meggyőződésből vágtál bele a Vegnuárba, akkor bizony érdemes észben tartani, hogy nem csak az étkezésed, de a ruházkodás, szórakozás, kozmetikum vásárlás területén is tehetsz az állatok kizsákmányolása ellen. Az állatos cirkusz, az állatkert, a delfinárium nem vegán helyek, ahogyan az állatkísérletes kozmetikumok és a bőrdzseki sem. Olvass a témában minél többet és ahol csak ésszerű és kivitelezhető, kerüld az állathasználattal készülő termékeket!

Newsletter

Subscription

Sign up to our newsletter and get your coupon for 15% off!


Shop

  Show More!

Egy pillanat...