SIGN UP AND GET 15% OFF YOUR FIRST ORDER!

Vegán Világnap – Mit kell ezen ünnepelni?

November 1. a Vegán Világnap. Persze minden nap van valamilyen világnap, szóval szinte természetes, hogy a vegánoknak is jutott egy. De mit kell ezen ünnepelni? Miről szól a Vegán Világnap?

Kezdjük egy ilyen uncsi felvezetéssel, hogy a Vegán Világnapot (World Vegan Day) 1994 óta ünneplik, és a Vegan Society (Vegán Társaság) akkori elnöke kezdeményezte a Társaság 50. születésnapja alkalmából. Egyébként akkoriban nem tudták, hogy hányadikán alapították pontosan a Vegan Society-t még 1944-ben, szóval hasraütés szerűen az 1-ét választották a világnapnak.

Jó, de mégis mitől más ez a nap, mint a többi? Mi volt ezzel a céljuk?

Hát mi más, mint a veganizmus éltetése különböző programokkal: nagy közös evésekkel, meg természetesen faültetéssel. Ahogy a vegánok száma egyre nő, úgy lesz egyre több lehetőség ezt a napot méltóképpen ünnepelni, hiszen rengeteg vásárt, koncertet, és egyéb programot szerveznek évről évre a vegánok szórakoztatására. Persze sajnos idén ez is másképp lesz, és sok helyen marad a főként virtuális ünneplés.

Mit kell azon ünnepelni, hogy vegánok vagyunk?

Sokan azon a véleményen vannak, hogy a veganizmus az erkölcsi minimum, vagyis nem kéne büszkének lenni arra, hogy kerüljük az állathasználatot, mert ez természetes és elvárható a felegyenesedett és felvilágosult embertől. Természetesen van ebben igazság, és mind nagyon szeretnénk, ha alap lenne a nonhumán állatok felé ez a viszonyulás, de a valóságunk, a hétköznapjaink még sajnos nem így működnek.
Nézzük meg, mit lehet érdemes ünnepelni ezen a napon, mire gondoljunk, amikor a “nagy vegán szekta” tagjaként elfogyasztjuk betevő fehérjehiányos salátánkat e nemes napon:

1. Sikerült. Igen, van, akinek bizony rengeteg erőfeszítésébe került, hogy vegánná váljon mert mondjuk nagyon szerette a húst vagy a sajtot. Ő megérdemel egy vállveregetést ezen a napon – ha mástól nem, akkor saját magától – hiszen szembe ment azzal, ami a mai világban alapvetés és legyőzte önmagát a meggyőződéséért.

2. Egy csomó állat megmenekült azáltal, hogy nem vásároltál állati terméket. Vannak különböző appok, ahol kiszámolhatod, mennyien. Ez igazán ünneplésre méltó!

3. A közösség ereje. A veganizmus egy olyan mozgalom, ami rengeteg különféle embert hoz össze, hogy egy közös ügyért harcoljanak. Igen, a vegánok között is sok a konfliktus, hiszen sokfélék vagyunk, mégis, gondoljunk ezen a napon azokra a fantasztikus barátságokra, összefogásokra, élményekre, amiket a vegán mozgalom által tapasztalhattunk meg!

4. Az ökológiai lábnyomod csökkenése. Erre is van pár app meg weboldal, és nagyon-nagyon érdekes dolgok derülnek ki, ha beírod, mióta vagy vegán, vagy akár csak ezt az évet nézed. Nyugodtan légy büszke magadra egy percre, még ha valójában alapnak is gondolod az effajta odafigyelést.

5. Könnyebben válhatsz egészségessé. Nos, nem minden vegán lesz automatikusan egészségesebb az állati eredetű élelmiszerek elhagyásával. De az biztos, hogy szinte mind rákényszerülünk, hogy utánanézzünk pár dolognak, hiszen máskülönben hogyan válaszolnánk a felénk záporozó kérdésekre a fehérjéről, a vasról a vitaminokról, meg a korai végzetes betegségekről és halálról, melyek a saját egészségükért sosem aggódó ismerőseinktől érkeznek.

+1 Ezen a napon menj vegán szabadságra! Nem úgy értem, hogy egyél meg néhány állatot az új bőrdzsekidben, miközben hangosan füttyögsz és tapsolsz egy cirkuszban, és imádkozol, hogy időben odaérj a kutyaviadalra. Ezen a napon ne érvelj, ne küzdj, ne magyarázd meg, hogy elég az ebédedben a fehérje, és ne oszd meg minden rokonnal és kollégával a kiváló vérvételi papírod adatait. Nem kell kommentben meggyőznöd senkit arról, hogy nem felsőbbrendű annyira, hogy elfogyasszon egy simán 3-4 éves gyerek értelmi szintjén lévő állatot. Ha nincs hozzá kedved. (Ez az év többi napján is igaz persze). Csak élvezd, hogy változtattál, és ez jó Neked és másoknak.

Egészítsd ki a listát, ha van kedved és nagyon csodás napot kívánunk Neked!

Reméljük, minél hamarabb eljön a pillanat, amikor a Vegán Világnapot ki lehet törölni a naptárunkból, és helyette minden nap vegán világ lesz!

A PlanTEEs egy néhány héten át tartó akcióval kedveskedik Nektek a nagy nap alkalmából, mely egyben az ünnepi felkészülés is, tehát érkeznek sorban a karácsonyi kollekció darabjai, hogy azok időben megérkezhessenek hozzátok és a köretet már azokat viselve fogyaszthassátok el a táplálkozástudományi- és fogazati kérdések zárporban az ünnepi asztalnál. Ha csak nem vagytok olyan szerencsések, hogy akár az egész családnak adhatnátok ajándékba PlanTEEs cuccokat…

Newsletter

Subscription

Sign up to our newsletter and get your coupon for 15% off!


Shop

  Show More!

Egy pillanat...