SIGN UP AND GET 15% OFF YOUR FIRST ORDER!

Vegán vagyok és nem érdekel a tudomány!

Biztos hallottátok már a mondást, hogy amint megtudja valaki, hogy vegán vagy, rögtön táplálkozási szakértővé, életmódorvossá, dietetikussá, vallástudóssá, filozófussá, edzővé, belgyógyásszá, történésszé, biológussá, fogorvossá és még ki tudja mi mindenné válik. Nyilván ez azt hozza magával, hogy csodás érveire Neked is meg kell felelned, tehát jobb, ha Te magad is felveszed az önéletrajzodba a felsorolt szakterületek legalább mindegyikét. De tényleg kell ez? Csak úgy lehetsz “jó vegán”, ha tudományosan alá tudod támasztani, hogy amit teszel, az jó?

Honnan tudod, hogy ez a helyes?

A tudomány az új vallás. Nem mondom, hogy mindenhol a világon, de itt felénk a hanyatló nyugaton (vagy annak nyomában) az utóbbi időben eléggé elharapódzott a dolog. Míg korábban mindenki szent könyvek szerint élte az életét, mostanság a világ egy nagy részén rengeteg ember számára “az internet” és a brit kutatók forradalmi felfedezései lettek az új szent könyvek. Persze a forrás hitelességének ellenőrzése, a kontextusban kezelés nem tartozik a vallási dogmákhoz, így hamar eljutottunk oda, hogy azt támasztasz alá “tudományosan”, amit csak szeretnél. Aztán az ellenkezőjét. Attól függ, melyik a kényelmesebb. Neked.
Pontosan ez történik akkor is, amikor valaki a veganizmussal kapcsolatban foglal állást. Érkezik A Tudomány. Hogy ez gond-e szerintem? Alapvetően igen, bizonyos szempontból meg nem árt. Először is a veganizmus egy etikai állásfoglalás, egy állatjogi mozgalom, s mint ilyennek, nincs köze a tudományhoz. Egy etikai állásfoglalás ugyanis nem hipotéziseken és azok megerősítésén vagy cáfolatán alapszik, hanem az erkölcsön. Hagyományosan az erkölcsi alapelveket az emberek a valláson keresztül sajátították el, illetve a szüleik intelmein keresztül (ami között sokszor nyilván jelentős az átfedés). “Ne lopj!” “Ne árulkodj!” “Moss kezet!” Kértél ezekkel kapcsolatban valaha tudományos bizonyítékot anyukádtól vagy a lelki vezetődtől? Na, pont ilyen a veganizmus is, elfogadjuk, hogy az állatok életéhez nincs jogunk, hogy ők nem értünk vannak, nem használhatjuk ki őket. Mert “így érezzük”.

És akkor ezt mire alapozod?

Igen, lehet valamit arra alapozni, hogy így érezzük helyesnek, további magyarázat nélkül. Tudom, nagyon-nagyon nehéz a mi kultúránkban elfogadni, hogy valamit nem a tudományra alapozunk. Egyszerűen túl elképzelhetetlen, túl megfoghatatlan, túl spirituális, túl okkult, légből kapott, elvont, ha nem találhatunk rá egy definíciót, egy tanulmányt, egy értekezést az interneten. Talán azok vannak könnyebb helyzetben, akik aktívan gyakorolnak valamilyen vallást vagy kötődnek valamilyen spiritualitáshoz. Azt viszont mindannyian látjuk tapasztaljuk, tanultuk, hogy léteznek ilyen elvek: amelyeket mindenki követ, mert ez az előírás, ez a megszokott, ez vált be, és most újra elmondom ezt a nagyon extrémet: mert így érzi. Sajnos nagyon kevesen tehetik, teszik meg manapság, hogy a belső iránytűjükre hallgatva cselekedjenek. Rengeteg az inger, az elvárás, a megfelelési kényszer, az élet pörög, és valaki már fél órája írt, és nem válaszoltam. Természetes, hogy nincs idő azon morfordírozni naphosszat, hogy mi a helyes és mi nem. Tesszük, amit tennünk kell, vagy amiről azt hisszük, hogy kell, és ha valami nagyon-nagyon megfog, extrém erős hatást gyakorol ránk, akkor talán nyitottak vagyunk a változásra. Ha eléggé alá van támasztva tudományosan. És a kör bezárult.
Pedig valójában a húsevés, az állatok használatának szükségessége sincs tudományosan alátámasztva, egyszerűen csak ez a szokás. Nem elég az összes ujjam, hogy megszámoljam, hány féle betegségre mondták már a környezetemben orvosok, hogy akkor ezzel el kéne hagyni az állati eredetű élelmiszereket. Vagyis, addig jók ezek az ételek, amíg egészséges vagy, majd ha megbetegszel az elhagyásuk gyógyít? Vagy inkább arról van szó, hogy nem kérdőjelezi meg senki azt, ami megszokott, és ezért mindenki csinálja tovább, amíg nem ütközik általa valamilyen problémába? Nyugodj meg. Nyeld vissza a fehérjés és a fogazatos érveket. Nem azért hoztam ezt fel, hogy bebizonyítsam neked, hogy a hús és egyéb állati összetevőket tartalmazó élelmiszerek egészségtelenek. Sosem tennék ilyet. Ugyanis engem ez nem érdekel.

Nem vagyok orvos, nem tanultam orvostudományt évtizedekig, és nem is akarok abban a szerepben tetszelegni, még ha el is olvastam a témában pár dolgot az interneten. Amiért felhoztam ezt a témát, az az, hogy rávilágítsak: az egyetlen különbség egy vegán és egy nem vegán ember között az, hogy megkérdőjeleztek-e egy megszokást vagy sem. Semmi több. Nem az étkezés, mert az emberiség történetében számos hely és idő volt (és van is), amikor nem ettek húst, pedig nem vallották magukat vegánnak. Nem az egészségük, mert bármelyikük lehet beteg vagy egészséges, ez millió dolgon múlhat. Nem is azon, hogy ki a jobb ember, mert vegánnak lenni nem egy adottság, hanem egy döntés következménye.

Ebből következik, hogy számomra a vegán életmód kapcsán nem érdekes a tudomány. Persze, a veganizmus definíciójában benne van, hogy annyira mellőzzük az állathasználatot, “amennyire ésszerű”, tehát ebbe beletartozik, hogy nem nyírod ki magad szépen lassan például helytelen táplálkozással. Szerencsére látható, hogy nem kell ettől tartani, hiszen rengeteg ember élte már le az élete jelentős részét kizárólag növényi táplálékon. Talán el is olvasok pár tanulmányt, könyvet a témában, és talán hiszek is a leírtakban. Ami viszont biztos, hogy a veganizmus számomra nem tudományos vita alapja.

Newsletter

Subscription

Sign up to our newsletter and get your coupon for 15% off!


Shop

  Show More!

Egy pillanat...