SIGN UP AND GET 15% OFF YOUR FIRST ORDER!

Vegán, nem vegán, szívből, igazán

Sorry, this entry is only available in Hungarian.

Vegán párkapcsolat: A vegánok csak vegánokkal járnak? Ha házasságot kötök egy nem vegánnal, akkor automatikusan elveszítem a vegánságomat? Szabad úgy nekiindulni, hogy “majd biztos megváltozik”?

Vegán viccek, mémek tömkelege jön szembe minden héten arról, hogy a vegánok vegánt keresnek párnak, és emiatt jó eséllyel egyedül fognak megörgedni. Ha belegondolunk, hogy alapból mennyire nehéz olyan azonos értékrendű embert találni, akinek még a különböző dilijeit is jól toleráljuk (és viszont), akkor be kell látnunk, hogy ezek a poénok nem alaptalanul születnek (és pont ezért viccesek, haha).

Vegán párkapcsolati elvárások

Legyen magas, legyen vegán?!

Bár nagyon ingadozó – és igen óvatos – becslések szállingóznak arról, mennyi vegán él az egyes országokban, az egyértelműen látszik, hogy még a veganizmusban élen járó államok esetében is csupán néhány százalékról beszélhetünk. Mit jelent ez a gyakorlatban? Igen, pontosan azt, hogy ha vegán szingliként úgy látod, kizárólag vegánok jöhetnek szóba, azzal nagyon-nagyon kevés emberre korlátozod a potenciális jelöltek számát. Annál is inkább, hogy jó eséllyel nem ez az egyetlen elképzelésed életed párjával kapcsolatban. Baj ez? Nem! Sokan így is tudják tartani magukat az elhatározásukhoz, és így rengeteg sikeres vegán párkapcsolat születik – főleg, ha az ember elmerészkedik különböző vegán eseményekre (már, amikor vannak).

Plusz egy fő, plusz egy vegán!

Ám, mint tudjuk a sors és szerelem útjai kifürkészhetetlenek, így megeshet, hogy olyanra vetsz szemet, aki “mindenben tökéletes”, kivéve, hogy nem vegán (egyesek szerint akkor már nem is tökéletes haha). Mégis, mit lehet ilyenkor tenni? Bár nem vagyok párkapcsolati szakértő (nagyon nem!), de szerintem semmit. Ha valaki tényleg, igazán nagyon érdekel, akkor először úgyis meg kell ismerni. Ne aggódj, néhány év után jó eséllyel lesz olyan tulajdonsága, ami az őrületbe kerget. Vagy nem. Ami a vegán – nem vegán különbözőséget illeti, az én megfigyelésem az, hogy ha egy “vegyes” pár esetében a két ember értékrendje nagyjából azonos, akkor el fog érkezni az az idő, amikor házon kívül sem fog egyikük csirkenugetts-t vödörszámra majszolni. Hiszen nyilván a legtöbb jelenlegi felnőtt vegán sem volt mindig vegán, valahogyan össze kellett állniuk a fejünkben a dolgoknak, hogy megértsük az összefüggéseket, és hogy az állatok szeretete, az életükhöz és szabadságukhoz való joguk tiszteletben tartása és a kegyetlenségmentes életre való törekvés veganizmussá váljon. Ha ezek az értékek a nem vegán párodban is megvannak, akkor előbb-utóbb nála is jó eséllyel meg fog történni a változás, ahogyan sok más dologgal kapcsolatban is, az összecsiszolódás során. És hopp, lett még egy vegán.

Mi lett veled, bébi?!

Ugyanez igaz persze azokra a párokra is, ahol az egyik fél egy nap bejelenti, hogy márpedig ez itt holnaptól egy vegán hűtő, egy vegán háztartás, egy vegán élet. Ha sokéves rendszert borít meg, biztosan nem könnyű egyik félnek sem, de ez is csak egy a kapcsolatban időről időre szembejövő próbatételek közül ami vagy kenyértöréshez vagy egy erősebb és békésebb szintre vezet.
Akárhogy is, az összes fenti forgatókönyv jobb, mint ha valaki a párja vagy a leendő párja miatt nem vállalja a saját értékeit, és nem él azok szerint, hiszen ez nagyjából az ellentéte annak, amiért igazán jó párkapcsolatban élni: elfogani és elfogava lenni.

Szélsőséges nézetek?

Itt szeretnék kitérni egy kicsit arra, hogy van egy másik fél is ebben a történetben. Mind tudjuk, hogy vegánná válni sok ember életében nagy érzelmi változásokkal is jár. Az ember arra jut, hogy eddig valamit rosszul csinált, eluralkodhat rajta a bűntudat, az együttérzés, a szomorúság, a fájdalom, a szenvedélyes tenni akarás, a többi ember megváltoztatásának vágya. Annak, aki nincs ebben az érzelmi állapotban, nagyon nehéz lehet ezzel bármit is kezdeni. Az érzelmek, a meggyőződés ugyanis nem jönnek erőszakkal: információk és idő kell hozzá. Vérmérséklettől függ, ki hogyan kezeli az ilyesmit, de talán érdemes észben tartani két dolog: “én sem voltam mindig vegán” és “emberek milliárdjai nem vegánok, nem csak ez az egy – számomra fontos személy”. Nekem ezek sokat segítettek már mindenféle emberi kapcsolatomban, és sokkal hatékonyabbnak bizonyult a kommunikációm, amikor ezeket észben tartottam. Értsd: jobban sikerült a “térítés”. (Oké, hozzáadtam egy kis humort is, mert továbbra is abban hiszek!)

Összességében szerintem a veganizmus is csak egy dolog az értékek sorában, amit össze kell egyezetetni párválasztáskor, vagy összecsiszolni a kapcsolat során. Lesz-e teljesen vegán párkapcsolatod? Vagy sikerül, vagy nem. Persze előfordulhat, hogy valakinek az, hogy a párja vegán legyen, mindennél fontosabb. Ez is oké. Szóval elég bonyolult és szövevényes téma ez. Pont, mint maga a szerelem. Nem is tudtam neked, kedves olvasó végleges megoldást kínálni a problémára – ha van. Azért köszönöm ha elolvastad, és velem elmélkedtél. Ha tetszett ez az írás, akkor iratkozz fel a hírlevélre itt rögtön a sárga mezőben, hogy ne maradj le a következőről!

Ismerkedési tipp: így is kitűnhetsz a nemvegán tömegből

Ha pedig szeretnéd, ha a leendő párod már messziről tudná, hogy te is vegán vagy, fejezd ki magad a PlanTEEs vegán, humoros, fenntartható pólóival! Gyere át a webshopba, biztos találsz magadnak olyan mintát, amivel le tudod venni a lábáról jövendőbelidet.

Newsletter

Subscription

Sign up to our newsletter and get your coupon for 15% off!


Shop

  Show More!

Egy pillanat...