SIGN UP AND GET 15% OFF YOUR FIRST ORDER!

Vegán Karácsony? 5 tipp, hogyan éld túl az Ünnepeket vegánként!

Vegán Karácsony Menü Ajándék

Sorry, this entry is only available in Hungarian.

Ismered a mondást, hogy vegánnak lenni nem a fehérjehiány, hanem a többi ember végeláthatatlan kérdezősködése és megjegyzései miatt nehéz? Van benne valami, különösen Karácsonykor és Szilveszterkor, amikor az emberek jóval gyakrabban és többen esznek együtt, mint az év többi időszakában. Hogyan lehet békés a Vegán Karácsony? Hogyan éld túl az Ünnepeket, ha kisebbségben vagy? Itt egy kis lelki tréning!

Amikor az ember vegán lesz, a kezdeti lelkesedéshez sok félelem is társul: mit egyek, mit ne egyek? Mi legyen a vendégségben? Hogyan mondjam el másoknak? Ezek a kérdések különösen égetőek az Ünnepek közeledtével. Sőt, ilyenkor még a fekete öves vegánok is nehézségekbe ütközhetnek. Következzen 5 tipp, egy kis lelki és taktikai felkészítés a vegán Karácsonyra – legyen ez akár az első vagy a sokadik!

1. A Te döntésed, a Te utad, tartsd magad hozzá!

Vegánnak lenni azt jelenti, hogy változott az elvrendszered: mostantól és az észszerűség határain belül a lehető legnagyobb mértékben kerülni fogod az állathasználatot. Igaz ez a szeretet ünnepén is, amikor emberek milliói fogyasztanak állatokat a megváltó születését ünnepelendő. Bár némileg ellentmondásosnak tűnik mindez (mert az is), mégis, az emberek a szokásaik rabjai. Először neked kell megértened és elfogadnod, hogy az új elveidnek megfelelően új szokásokat kell kialakítanod. Ez az alapja annak, hogy mások felé is hitelesen tudd képviselni azt, amiben hiszel. Ne aggódj, rengeteg fantasztikus vegán karácsonyi étel közül tudsz válogatni, köztük a hagyományos karácsonyi telek vegán változatait is elkészítheted, így igazán nem kell lemondanod semmiről, csupán egy kis változtatást eszközölni. Egyébként is minden családban vannak egyedi karácsonyi hagyományok, nem? Anita Diána gyűjteményében például több Vegán Karácsonyi Menüsor is található!

2. Kommunikáld határozottan, világosan, időben!

A karácsonyi időszakban sok a vendégség. Akár hozzád jönnek, akár téged látnak vendégül, érdemes jó előre elmagyarázni, mivel jár az, hogy vegán vagy. Ne csak arról mesélj, mit nem eszel! Próbáld a veganizmus lényegét kommunikálni beleértve azt is, hogy nem szeretnél bőr terméket ajándékba, illetve, hogy ez nem egy diéta vagy, fogyókúrás hóbort a részedről, hanem egy elv, ami nagyon fontos a számodra. Fontos, hogy mindezt úgy tedd, hogy ne minősítsd a másik embert, aki még nem tart itt. A jó példa sokszor bőven elég, hidd el! Ha látják, hogy állatok elfogyasztása nélkül is bőven életben vagy még, talán elgondolkodnak azon, hogy érdemes kipróbálni – legalább a növényi étkezést.

vegán karácsonyi étel

3. Készülj fel mindenre!

Előfordulhat, hogy valaki nem teljesen érti meg, hogy mit jelent állati eredetű élelmiszerek nélkül ételt készíteni. Lehet, hogy a jó szándék vezérelte, de egy kis tojás vagy “tejecske” (brrrrrr…) mégis becsúszott a receptbe. Nos, megoszlanak a vélemények, hogy ilyenkor mi a teendő. Én a magam részéről – legyen bármilyen kedves szándék is mögötte – kihagyom az ilyen ételeket, majd előveszem a táskámból a vésztartalék ételemet, amit magammal vittem, és teljes természetességgel, jóízűen elmajszolom. Egyrészt a példamutatásba nem fér bele, hogy kivételeket tegyek, másrészt a veganizmus nem mennyiségi, hanem elvi kérdés. Mellesleg nem is igazán tudok jóízűen állatot enni.

4. Kommunikálj pozitívan!

Nagyon nehéz tud lenni, amikor ítélkező, lekicsinylő, hitetlenkedő, letorkoló, netán agresszív, megalázó stílusban kérdeznek tőled vagy tesznek megjegyzést rád azért, mert vegán vagy. Sok családban sajnos ez elkerülhetetlen, ezért erre is érdemes előre készülni. Nagyon jó módszer például az, hogy eldöntöd előre, hogy nem fogod felidegesíteni magad, és mindenre kedvesen fogsz válaszolni. Sok ember, aki konfliktust szeretne generálni ezen meglepődik, és feladja a “küzdelmet”. Fontos, hogy maradj az észérveknél, illetve amikor valamilyen saját érzelemről beszélsz, azt mindig tedd egyértelművé: “én úgy érzem…”, “én úgy látom” (persze jó, ha nem az jön utána, hogy “te egy se@@fej vagy”). Ne feledd, hogy nem kötelező magyarázkodnod, vagy az egész Karácsonyt azzal töltened, hogy erről a témáról beszélsz! Nyugodtan megmondhatod, hogy most éppen szeretnél más témáról beszélni, s esetleg egy következő alkalommal újra szóba jöhet a veganizmus is.

5. Egy kis kóstoló nem árt!

Mármint abból a vegán ételből, amit Te magad készítettél. Amennyiben hozzád látogatnak vendégek, nyilván egy karácsonyi vegán menüvel érdemes levenni a (még) nem vegánokat a lábukról, és megmutatni, mit esznek a vegánok. Ám ha Te magad vagy a vendég, akkor sem árt valami vegán finomsággal készülni. Én ilyenkor igyekszem valami nagyon finom és népszerű ételt vinni. Ha nincs időm arra, hogy magam készítsem el, akkor valamilyen véletlenül vegán termékkel készülök, amivel rögtön érzékeltethetem is, hogy manapság már tényleg csak egy minimális odafigyelést igényel, hogy vegán termékeket válasszunk. Hiába, a vegán “propaganda” ilyenkor sem állhat meg.

Talán túl keménynek tűnhet a fenti tanácsok betartása, de ne feledd: az embernek véges számú Karácsony adatik az életében, és ezeket joga van a saját nézetei és elvei szerint ünnepelni. Aki igazán szeret és tisztel Téged, az alkalmazkodni fog ehhez (előbb vagy utóbb), aki pedig a saját igazát szeretné csak bizonyítani a Te károdra (és az állatokéra), az talán nem is tart Téged annyira fontosnak. Nem kell mindenkinek megfelelned, csak a saját elveidnek. Ha szernél az alkalomhoz illő pulcsiban megjelenni, akkor nézd meg mondjuk ezt. Humorral mindig könnyebb hidat építeni az emberek felé. Kellemes, békés vegán Karácsonyi Ünnepeket!

Newsletter

Subscription

Sign up to our newsletter and get your coupon for 15% off!


Shop

  Show More!

Egy pillanat...