SIGN UP AND GET 15% OFF YOUR FIRST ORDER!

Vegán karácsonyi ajándék? – Ezeket hagyd ki!

Sorry, this entry is only available in Hungarian.

Bonbon, italok, apróságok vagy akár élmény ajándék: bármelyik esetében előfordulhat, hogy véletlenül olyat választasz egy vegán számára, ami ellenkezik az elveivel. Íme egy lista arról, hogy mit ne adj egy vegánnak, és persze néhány vegánoknak való ajándék tippet is adunk.

Kívülállóként a vegánok gyakran furának tűnhetnek, mert sok olyan szokásuk van, ami nem nevezhető átlagosnak. Ez leginkább az étkezésben nyilvánul meg: a vegánok nem fogyasztanak ugyanis állati eredetű termékeket, vagy olyan ételeket, ami bármiféle állati eredetű összetevőt tartalmaz. Ide tartozik természetesen a hús, a tojás és a tejtermékek is. ezeket tehát nem fogyasztják a vegánok, elsősorban azért, mert az állatok kizsákmányolásával, meggyilkolásával jár az előállításuk, és ehhez nem szeretnének vásárlásukkal, fogyasztói szokásaikkal hozzájárulni. Amikor egy vegánt szeretnél meglepni születésnapján vagy akár vegán karácsonyi ajándékot keresel, nem szabad elfelejteni elfelejteni azt sem, hogy az ember sajnos nem csak az élelmiszerekhez használ állatokat, de más termékekben és szolgáltatásokban is megjelenik az állathasználat. Ilyesmit nem érdemes ajándékozni egy vegánnak, mert egészen biztosan nem tud felhőtlenül örülni neki, akkor sem, ha a legjobb szándék vezérelt és szeretettel adtad.

10 dolog, amit NE vegyél egy vegánnak – és még több, ami nagyszerű vegán ajándék
1. Állati eredetű élelmiszerek
Természetesen ez az első, mert nagyon könnyű beleszaladni. A hús-tej-tojás “szentháromságon” kívül fontos, hogy állati zsiradékot se tartalmazzon az étel. Vegán ajándék választásakor érdemes figyelni a következőkre is: a csokoládékat gyakran marhavérrel színezik (igen, az egészen népszerűekben is előfordul…), a kármin egy rovarból van és szintén színezéknek használják, a tejsavópor, vajzsír és a sovány tejpor nagyon sok feldolgozott élelmiszer, édesség összetevője és szintén nem vegán. Ha igazán nagyon pro szeretnél lenni, amikor vegán ajándékot választasz, akkor olyat választasz, amiben pálmazsír sincsen, mert – bár a pálmazsír maga nem állatból van – az orangutánokat gyakran szó szerint elégetik az élőhelyükkel együtt, hogy ilyet termeljenek. Nagyon nem etikus.

2. Bőrcsizma, bunda, gyapjúkardigán
A különféle téli kiegészítők, mint sál, sapka, kesztyű gyakran készülnek gyapjúból, ami egyáltalán nem vegán, ugyanis a juhokkal a gyapjúiparban semmivel sem bánnak “szebben”, mint a tehenekkel a tejiparban. A gyapjú tehát nem vegán, ahogy természetesen a bőr és a szőrme sem. Mellesleg ezeknek az anyagoknak az előállítása rettenetesen környezetszennyező is. Érdemes odafigyelni, hogy gyakran “rejtett” módon tartalmaznak állati eredetű részeket az egyes ruhadarabok. A népszerű UGGs is gyapjút tartalmaz és rettentő kegyetlenségek állítják elő, amelyről a PETA is több cikket írt már. Gyakran a futócipők és a túrabakancsok is tartalmaznak valódi bőr darabokat, ahogyan a ruhákra varrt emblémák is készülhetnek abból.

3.

Newsletter

Subscription

Sign up to our newsletter and get your coupon for 15% off!


Shop

  Show More!

Egy pillanat...