SIGN UP AND GET 15% OFF YOUR FIRST ORDER!

A tehenek fejésre születtek, ugye?

Hello! Ez egy önvallomás lesz. Egy kis sztori, egy kis filozófia, de teljesen laktózmentes, nehogy megfeküdje a gyomrodat.

 

Akkor már lehetne kakaó?

Gyerekként gyanakodtam. Ez van. Egy gyanakvó, bizalmatlan kis görcs voltam, és miután a húst már alapból elutasítottam, jött a tej. Láttam egy tehénfejést a tévében, és őszintén szólva – bár addig még soha nem volt tőgyem, ami a teljes beleélést kissé hátráltatta – nem igazán tűnt kellemesnek. Oké, utáltam is a tejet, és ez jó alkalomnak tűnt, hogy megszabaduljak tőle. Azt a jóhiszemű választ kaptam, hogy nekik kifejezetten jól esik, és kell, hogy megfejjék őket, különben betegek lesznek. Plusz abban van a “kálcium” meg a vitaminok, amitől szép nagyra növök és erősek lesznek a csontjaim: win-win. Szóval ez nem jött össze: maradt az “Idd meg a tejecskét!” Próbáltam alkudozni, hogy akkor már csapjuk el valami kakaóporral az eredeti folyadék ízét, vagy valami. Ritkán jött össze.

 

Mindenki elhiszi, de ki tudja?

Azért mégis ganús volt a dolog. Mert hát… van két kisebb testvérem, és nem tűnt egy csokoládés sheavajas kényeztető masszázsnak az anyatejjel való táplálásuk. Meg aztán bioszból is tanultuk, hogy ugye elevenszülő, meg anyatej és olyan fura volt, hogy pont a tehén egész évben tejet terem. Vagy csak nekem?

Igazából ennek kapcsán világosodtam meg később: az ember nem csak az egyén szintjén hitet el magával dolgokat, hogy könnyebb legyen. A kollektív tudat ugyanígy működik. Miért ilyen fura állat a tehén, hogy állandóan tejet ad? Egyszerűen nem foglalkoztam ezzel a kérdéssel mélyebben huszonéves koromig, amikor egyszercsak szembejött egy videó arról, hogy mesterségesen megtermékenyítik őket, majd elveszik a borjaikat, hogy aztán tejet adjanak, és amikor ezt újra és újra megismételve kimerülnek, akkor megölik őket. Mit mondjak, dupla pofára esés volt: egyrészt azt hittem, hogy vegetáriánusként senkit sem bántok. Másrészt rájöttem, hogy átvertek, és valószínűleg sokmindenben átvertek.

Értitek már, miért olyan különcök, szkeptikusak, tudatosság-mániások, gyanakvók vagyunk mi, vegánok? Minket már egyszer becsaptak: a tehén nem is szereti ha megfejik. Csak a lila. Úgy tudom, az összes lila tehén nagyon-nagyon szereti.

Newsletter

Subscription

Sign up to our newsletter and get your coupon for 15% off!


Shop

  Show More!

Egy pillanat...