SIGN UP AND GET 15% OFF YOUR FIRST ORDER!

99% vegán

99% vegán életmód

Sorry, this entry is only available in Hungarian.

100% vegán életmód: létezik ilyen? Mennyi az annyi, ha a vegán elvekről van szó? Ki méri ezt, és mennyi a maximális pontszám? 99% lett, maradhat?

99% vegán. 80%-ban nyersvegán. 70%-ban TÉNÉ. Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de én már elég sokszor hallottam hasonló kijelentéseket.

Az első gondolatom (számokat igencsak szerető, és korábban sok-sok évig statisztikákkal dolgozó emberként): ez vajon hogy jött ki? Kalóriaszázalék? Tömegszázalék? Étkezési alkalom százalék? Érzésszázalék? Vágyszázalék? De nem szoktam megkérdezni.

A második gondolatom az szokott lenni, ha már 90%-nál tartunk, vagyis 90 egységre vegán táplálék jut (tehát nem hal meg senki), akkor honnan jön s miért kell a maradék 10%? Ha csak ennyi hiányzik, akkor vajon miért nem ütjük meg a 100-at és mondjuk csak simán: vegán vagyok. De ezt sem kérdezem meg.

A harmadik gondolatom az szokott lenni, hogy az, amiért valaki így fogalmazza meg a státuszát a veganizmussal, legalább azt jelenti, hogy szeretne vegán lenni és azt tartja jónak. Mert mondhatná, hogy sok “vegán ételt” eszik vagy, hogy nagyon szereti a növényi alapú ételeket (advanced level), de ő mégis ahhoz viszonyítja magát, mintha már vegán lenne, vagy is ez lenne az áhított állapot. (És tényleg.) Ebből von le egy kicsit, kifejezve, hogy már csak 10% hiányzik. De miért nem hagyja azt a 10%-ot, hogy az lehessen, aki lenni szeretne? Na, ezt meg szoktam kérdezni.

Mitől fél a %-os majdnem vegán?

Az esetek 50%-ában (!!!) az derül ki, hogy az illető fél (!!!). A fehérjehiánytól, a B12 hiánytól (amit persze az állatokba is úgy kell befecskendezni), a kálciumhiánytól, amit csak a dönonaktívesuperbificus adhat, meg a haverok beszólógatásától, a nagyi szomorú tekintetétől. Teljes a bizonytalanság, mert nincs elegendő infója, hogy biztonsággal döntsön, s talán nem is motivált, hogy ebbe energiát tegyen. Megszólalt a lelkiismerete, de még nem elég hangosan.

A “százalékos vegánok” másik fele a “kacsintgató”. Így hívom őket. Sokszor még 100% vegánoktól is hallom, hogy a barátjuk, szerelmük, szomszédjuk, fodrászuk már “kacsintgat” a veganizmus felé. Ezek azok a pajkos kis emberek, akik már nagyjából felfogták, hogy az állatipar támogatásával mihez járulnak hozzá, de ahhoz, hogy változtassanak, ki kellene lépniük a komfortzónájukból, és mások szenvedése sajnos nem elegendő ok erre. Ezért egyelőre csak kacsintgatnak hetykén. Értsd: nem kezdenek vallásos félelemmel kántálni a fehérjéről, a korai egészségkárosodásról, a növények érzelmeiről, meg a mama hájas sütijéről, amikor meghallják a “vegán” szót, sőt, talán el is ismerik, hogy mennyire jó dolog vegánnak lenni, de ők maguk azért nem szánnák el magukat olyan drasztikus lépésekre, hogy kemény 2 hétig maximálisan odafigyeljenek, hogy mit tesznek a kosárba. Ők azok, akik nem félnek ugyan, mégsem hajlandóak a meggyőződésük szerint cselekedni, mert az túl kényelmetlen lenne.

De rossz emberek ők?

Megoszlanak a vélemények. Ami biztos, hogy a vegánok egy bizonyos százalékának zsebében kinyílik a bicska, amikor azt látják, hogy valaki tökéletesen érti, mit okoz, de mégsem változtat. Egy időben szállingóztak a poénok a “vegán pontok” gyűjtéséről is, meg persze a veganizmus különböző szintjeiről.

Szívesen barátkoznék olyan emberekkel, akik tudják, hogy ártanak másoknak, mégis a saját önző vágyaikat követik? Nem szívesen, de tartok tőle, hogy mindannyian beleesünk ebbe a hibába időről időre, s így egy szép napon egyedül maradok a saját hibáimmal.

Lehet tenni valamit, hogy a százalékmutató feljebb kússzon? Talán igen, talán nem, de ha tudod, hogy van esély a változásra, akkor érdemes a lelkiismereted szerint cselekedni.

Lehet valaki 100%-osan vegán?

Talán nem. Talán holnap tudtodon kívül rá fogsz lépni egy hangyára, de 100%-osan törekedhetsz rá, hogy a lelkiismereted szerint élj, és ez a lényeg.

“Az az ember boldog, aki a lelkiismeretét tudja követni kis és nagy dolgokban egyaránt.” (Böjte Csaba)

Szeretnéd kifejezni a világ felé, hogy vegán vagy?

Láttad már a PlanTEEs fenntartható pólóit, táskáit és pulóvereit? Olyan vicces, vegán mintával láttuk el őket, amelyekkel nem csak megmutathatod, ki vagy, de beszélgetések, ismerkedések apropójává is válhatnak. Minket szólított már le bányamúzeumban fiatal, szimpatikus pár, hogy a táskánk feliratáról érdeklődjön. Nézz körül a webshopban, válogass kedvedre!

Newsletter

Subscription

Sign up to our newsletter and get your coupon for 15% off!


Shop

  Show More!

Egy pillanat...